• Harkány

Partner akció!

Ha az A16 Panzióban megszáll, 10% kedvezményt kap az Adventure szálláshelyein! Az akció visszafelé is működik, ha már megszállt az Adventure-nél, 10% kedvezményt kap nálunk is! Foglaljon most a kettős kedvezmény igénybevételével!

Kapcsolat

A16 Panzió

7815 Harkány, Ady Endre út 16.
+36 20 366 3452
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.a16harkany.hu

Üdvözöljük honlapunkon!

Harkány, Dél-Dunántúl kedvelt gyógyüdülőhelye Pécstől 25 km-re fekszik. A környéken végzett régészeti ásatások során hun, avar és római kori leletekre bukkantak. Az írott források először 1323-ban említik Harkan néven. A név eredete egyrészt a magyar harkály madárnévre, másrészt az ómagyar horka méltóságnévre vezethető vissza. Birtokosai voltak többek között Pál fia György temesvári altábornagy, a Gara-család, majd a siklósi vár mindenkori urai: a Batthyány és a Benyovszki-család. A török hódoltság alatt lakott terület volt. A magyar lakosság mellé a múlt század közepétől kezdve települtek be német, horvát, szerb és szlovák családok.

A településhez 1977-ben csatlakozott Terehegy, aminek a következő névváltozatai voltak: Botteremhelye, Teremhegy. A település hírneve már a határainkon túlra is eljutott, így Közép-Európában jól ismert üdülő- és gyógyfürdőhelyként tartják számon. Említésre méltó a település római katolikus kápolnája (1906), a római katolikus temploma. A két református templom közül az egyik 1802-ben copf stílusban épült gúlasíkos toronnyal. Harkány nemzetközi hírű gyógyfürdője évente több mint egymillió látogatót vonz Baranya déli részére. A népi etimológia szerint a település "Harka" nevét őrzi, aki miatt az ördög nekiállt felszántani a Nagyharsányi-hegyet. 


Az ország déli, mediterrán éghajlatú részén lévő gyógyfürdő az év minden napján várja vendégeit. A gyógyító víz kiválóan alkalmas számos ízületi, mozgásszervi, reumatikus, csontrendszeri betegségekben szenvedők kezelésére, de ezen hagyományos szolgáltatások mellett a családokat látványfürdő várja. A legkisebbeknek a 10-60 cm vízmélységű gyermekmedencék ajánlottak. A lepke medence a nagyobb gyermekeknek kínál szórakozási lehetőséget a 3000 m2-es vízfelszínnel. A medencéktől távolabb alakítottak ki Baba-mama parkot, ahol a kisgyermekek tisztába tétele, ételeik melegítése és nyugodt szieszta is megoldott. Függőágyak, pihenőágyak, homokozó és egyéb játékok állnak rendelkezésre. A strandon óriás csúszda is üzemel, körülötte pedig gokart pálya működik.

A harkányi víz gyógyító hatását 1823-ban egy napszámos fedezte fel teljesen véletlenül. Árokásás közben azt tapasztalta, hogy a földből feltörő meleg víz ízületi bántalmaira jótékonyan hat. Az első két kutat Zsigmondy Vilmos bányamérnök fúrta 1866-ban ill. 1887-ben. Ezek 62°-70° C hőmérsékletű vizet adtak. Az első medencét 1925-ben nyitották meg. Orvosilag bizonyított, hogy a harkányi víz (és iszap) a reumatikus és csúzos megbetegedések gyógyítására kiválóan alkalmas. Az ivókúra a hurutos panaszok hathatós ellenszere.

Harkányfürdő vize eredményesen alkalmazható csonttörések, baleseti utókezelések, illetve bőrbántalmakkal kapcsolatos panaszok megszűntetésére. A mintegy 60 méter mélyről feltörő kénes, Európában egyedülálló összetételű és gyógyhatású, magas szulfid- és karbonszulfid tartalmú gyógyvízzel, iszappakolás és fürdőzés útján a mozgásszervi megbetegedések minden válfaja kezelhető.

Harkány azonban nemcsak a betegeket várja, hanem mindazokat, akik szabadságukat strandközelben szeretnék tölteni. A fürdő kb. 13 hektáros parkosított területén fogadja vendégeit. Két gyógymedencéjén kívül sportmedencével, 3 db 30-35 °C strandmedencével, gyermekmedencével várja a pihenni és kikapcsolódni vágyókat.

Hosszabb üdülés esetén egészségügyi okokból ajánlatos egy-egy pihenőnapot a fürdőzésbe iktatni. Ilyenkor utazzunk el a környékre, ismerkedjünk meg érdekes és értékes látnivalóival! Harkányból személyautóval fél óra alatt Pécsre juthatunk.

Panziónk SZÉP kártya elfogadóhely!